KAZEM NASSER

Info

Jag spelar oud och bygger även själv nya oud-instrument. Oud är ett irakiskt instrument som har sitt ursprung mycket långt tillbaka i tiden. Det tillverkas av flera olika träslag och i Sverige finns trä som passar utmärkt att bygga oud av.

Musiken är för mig ett språk, det enklaste sättet att översätta min orientaliska tradition, att berätta min och min familjs historia. Oud är mitt huvudinstrument. Man spelar genom känslor, det räcker inte att bara träna. När jag kom till Sverige och skulle spela orientalisk musik hittade jag ingen som kunde spela fiol på det sätt som hör till vår tradition. Så, då fick jag lära mig att spela fiol också.

Orientalisk musik spelas med kvartstoner, i västerländsk musik har man halv- och heltoner. Men det finns en beröring mellan svensk folkmusik och vårt orientaliska sätt att spela. Egentligen vet jag inte vad som kom först. Precis som med svensk folkmusik finns det helt olika musikstilar i den orientaliska traditionen, beroende på vilket område man kommer ifrån.

Portfolio